Tiiliskivi?
alaviiva

Tiiliskivi Tiiliskivi on Tampereen yliopiston kirjallisuudenopiskelijoiden ainejärjestö Teema ry:n jakama kirjallisuuspalkinto. Palkinnon ideana on nostaa vuosittain esiin laadukkaita kotimaisia kaunokirjallisia teoksia, jotka eivät ole saaneet ansaitsemaansa huomiota.

Tiiliskivi-ehdokkaiden valintaprosessissa on pyritty ottamaan mahdollisimman kattavasti huomioon monenkokoiset kustantamot ja eri kaunokirjallisuuden lajit. Tiiliskiven historia ulottuu vuoteen 2001, mistä lähtien tuo Finlaysonin tehtaan seinästä peräisin oleva järkäle on kiertänyt jo yhteensä kahdentoista kirjailijan luona. Vuoden 2014 Tiiliskivi-voittajaksi valittiin Reetta Pekkanen, joka ansaitsi palkintonsa teoksellaan Pieniä kovia nuppuja.

Tiiliskivi Facebookissa & Instagramissa.

Tiiliskivi-tuottajat 2016:

Laura Okkonen (okkonen.laura.m[at]student.uta.fi), Milla Suikkanen (suikkanen.milla.k.[at]student.uta.fi) & raadin puheenjohtaja Susanna Keinänen (keinanen.susanna.s[at]student.uta.fi).

Finalistiteokset 2015
alaviiva

piste Vesa Etelämäki: Hikikomori (Sanasato)

kansi

Raadin sanomaa:

Vesa Etelämäen esikoisrunoteos Hikikomori käsittelee ihmisen eristäytymistä muusta maailmasta sekä vapauden ja yksinäisyyden ristipainetta. Hikikomori on teoksena samanaikaisesti ajankohtainen ja ajaton. Se puhuttelee hiotuilla ja voimakkailla kuvillaan syvältä ja saa lukijansa pohtimaan syrjäytymistä myös tietoisena syrjään vetäytymisen valintana, jossa eristäytyjä voi olla myös toimija. Hikikomori on esikoiseksi varsin syvällinen ja Etelämäen taito kuvata pieniä asioita suuresti mahduttaa eristäytyjän huoneeseen koko maailman kaikkine ihmeineen.

Kustantajan esittely:

Vesa Etelämäki (s.1981) on tamperelainen runoilija ja kääntäjä. Hän myös säveltää ja sanoittaa musiikkia suomeksi ja englanniksi. Hikikomori on Vesa Etelämäen esikoiskokoelma, jossa eristäytyminen näyttäytyy inhimillisenä tarpeena suojautua maailmalta. Runoissa voi aistia sulkeutuneisuuden ja vapauden välisen jännitteen. Yhteen huoneeseen mahtuu koko maailma.
Teksti: Sanasato

piste Marko Laihinen: Halokehrät (Poesia)

kansi

Raadin sanomaa:

Halokehrät on runokokoelma, joka rohkean kokeilevalla tyylillä kommentoi yhteiskuntaa ja ihmisyyttä. Teoksessa on käytetty runouden rajoja kokeilevia tyylikeinoja hakukonerunoudesta kuvarunoihin. Teoksen runot kuvaavat nykymaailmaa säälimättömän tarkasti ja yhteiskunnallinen kritiikki saa lukijan pohtimaan omia arvojaan ja asenteitaan.

Kustantajan esittely:

Marko Laihinen (s. 1970) on turkulainen esikoiskirjailija ja monitaiteinen kulttuuritoimija. Aforistisen runollinen Halokehrät kerii auki kirkasta ajattelun valoa, johon ihmisyyden kylmät hetket kietoutuvat. Tulevaisuuden näkymissä jokaisella on pieni pakollinen kiinalainen puutarha mukanaan. Onko lapsella ja pistoolilla mitään eroa? Entä kauhistuttavuuteen vangitulla orangilla ja pienellä tytöllä?
Teksti: Poesia

piste Tiina Laitila Kälvemark: Karkulahti (WSOY)

kansi

Raadin sanomaa:

Karkulahti on Tiina Laitila Kälvemarkin taidokas ja vaikuttava toinen teos, joka kertoo pohjoismaalaisen suvun tarinan eri sukupolvien naisten kautta. Se on romaani naisista ja naisten kokemuksista, minkä kautta mieshahmotkin peilautuvat. Karkulahti käsittelee muun muassa suomalaista maalaiselämää ja lasten kasvatusta, historian traumoja, maahanmuuttoa ja vierautta. Sen henkilöhahmot ovat moniulotteisia ja valintojensa, halujensa ja kokemuksiensa muokkaamia. Romaanin monitasoinen kerronta, kaunis lyyrinen kieli, ilahduttava Pohjanmaan murre sekä aistivoimainen ympäristön ja tilan kuvaus tekevät siitä koskettavan ja taitavan teoksen niin muotonsa kuin sisältönsä puolesta.

Kustantajan esittely:

Tiina Laitila Kälvemark (s. 1970) on toimittaja ja kirjailija, joka on kotoisin Pohjois-Pohjanmaan Kärsämäeltä ja on kulkenut Pariisin, Amsterdamin ja Uppsalan kautta Tukholmaan, jossa on asunut vuodesta 1997. Karkulahti on vahva ja lyyrinen kertomus venäläisestä Verasta ja suomalaisesta Elisabetista, Veran tyttärestä Annasta ja puolisosta Jaskasta. Ja Velipuolesta, joka kokee todellisuuden toisin kuin muut. Se on romaani kielletyistä tunteista, rakkaudesta ja yksinäisyydestä. Ja aarteesta, joka voi löytyä vasta kun uskaltaa päästää irti sisällään asuvan syyllisyyden ja surun.
Teksti: WSOY

piste Ville Lähde: Paljon liikkuvia osia (Savukeidas)

kansi

Raadin sanomaa:

Filosofi Ville Lähteen esseeteos Paljon liikkuvia osia on ajankohtainen luettava kaikille, jotka toivovat rationaalista otetta meneillään olevaan yhteiskunnalliseen keskusteluun. Lähde purkaa teoksessaan monia kärjistäviä vastakkainasetteluita – kuten suvaitsevaisuus ja suvaitsemattomuus, tiede ja uskonto, yksilö ja yhteisö – mutta tekee sen sivistyneesti ja maltilla. Ansiokasta teoksessa onkin sen helppolukuisuus sen raskaasta asiasta huolimatta, sillä Lähde ei kangistu akateemiseen kuivaan kieleen vaan kirjoittaa sangen lahjakkaasti. Mieltä avartava ja yhteiskunnallista keskustelua avaava teos on raadin mielestä laadukas ja ansioitunut esseeteos, joka sivistyneen oivaltavalla argumentaatiolla ansaitsee paikkansa finaalissa.

Kustantajan esittely:

Filosofi Ville Lähde käy esseekirjassaan läpi joukon julkisen keskustelun ongelmia ja umpikujia, jotka toistuvat yhä uudelleen. Ne estävät meitä ymmärtämästä tiedon ja mielipiteen tai tieteen ja uskon eroja tai pohtimasta demokratian, terrorismin tai sananvapauden luonnetta. Monimutkaisessa maailmassa ei voi pärjätä ajattelemalla yksinkertaisesti. Jos tyyli syrjäyttää sisällön, eksytään pelkkään retoriseen kilvoitteluun. Maailma häviää näkyvistä.
Teksti: Savukeidas

piste Inka Nousiainen & Satu Kettunen: Yökirja (Tammi)

kansi

Raadin sanomaa:

Kesällä 2015 ilmestynyt Yökirja on Inka Nousiaisen ensimmäinen kuvakirja lapsille. Kirjan on kuvittanut Satu Kettunen. Yökirjassa on paljon kauniita lauseita ja ajatuksia ystävyydestä ja yksinäisyydestä. Teos kuvaa oivaltavasti ja samalla lempeästi yksinäisyyttä allegorisena kertomuksena lapsen maailmasta. Lukijalle annetaan eteen värikäs, sekä omaperäisesti tyylitelty ja pehmeä kuvitus, mitä täydennetään sopusoinnussa teoksen lyyrisen kielen kanssa. Teoksen koskettavista ja aina ajankohtaisista teemoista on hyvä puhua, ja kaiken ikäisille sopiva Yökirja antaakin käsittelemilleen aiheille lempeät siivet, pienen ja tiiviin tarinan muodossa.

Kustantajan esittely:

Inka Nousiainen (s. 1976) on filosofian maisteriksi valmistunut helsinkiläinen kirjailija ja sanoittaja. Hänet on palkittu mm. Topelius-palkinnolla 1994 ja Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnolla 2002. Yökirja (Tammi, 2015) on Nousiaisen ensimmäinen lastenkirja. Satu Kettunen (s. 1979) on opiskellut taidekasvatusta ja vaatesuunnittelua Taideteollisessa korkeakoulussa. Hän on juuri oikea kuvittaja Nousiaisen monikerroksiselle tarinalle: helmeilevän kirkas kuvitus saa yön värit hehkumaan ja kutsuu seikkailuun, niin lasta kuin aikuistakin. Yökirja on kaunis ja puhutteleva kuvakirja pojasta, joka on allerginen päivänvalolle mutta löytää paikkansa yöstä.
Teksti: Tammi

piste Katja Seutu: Minä olen hänen asuinsijansa (Sanasato)

kansi

Raadin sanomaa:

Katja Seudun esikoisrunoteos Minä olen hänen asuinsijansa palaa riisutulla muotokielellään modernismin aikaan. Erityisesti Mirkka Rekolan vaikutus näkyy runoissa vahvana. Seutu tulkitsee levollisesti ja vähäeleisesti ihmisen minuuden kokemusta ja toiseutta, olemisen ristiriitaisuutta ja moniäänisyyttä. Minä, hän ja sinä lomittuvat runoissa yhdeksi ja samaksi kokijaksi.

Kustantajan esittely:

Katja Seutu on FT, helsinkiläinen kirjallisuudentutkija. Hän on tutkinut Antti Hyryn proosaa ja Maila Pylkkösen roolirunoja, ja hänen tutkimuksensa Mirkka Rekolan runoudesta ilmestyy keväällä 2016 WSOY:n kustantamana. Minä olen hänen asuinsijansa -kokoelmassa runojen kokija matkaa tyhjyyden kokemuksesta kohti resonoivaa sisätilaa: ymmärtää kuljettavansa mukanaan häntä, kiertolaista. Minän ja sinän vaelluskontakti muuntuu persoonallisemmaksi. Teoksen runoissa tutkitaan tilaa, jossa minä ei koe olemistaan enää subjekti- ja objektisuhteiden kautta.
Teksti: Sanasato

Tiiliskivi-klubi
alaviiva

Klubin ohjelma

klo 19 Tervetuloa Tiiliskivi-klubille!
klo 19.45 Finalistien esittely
klo 20 Kirjailijoiden paneelikeskustelu
klo 21 Runoilija Emily Hallfast
klo 21.45 Voittajan julistaminen
klo 22 Villi Huhu

pisteVilli Huhu

Villi Huhu edustaa uuden Oululaisen musiikkiaallon orgaanista ja melodista rock-hekumaa. Tule todistamaan keväällä julkaistavan debyyttialbumin biisit riehakkaassa livetunnelmassa!
Soundcloud
Facebook

pisteEmily Hallfast

"Elän maailmassa, jossa sanat ovat tekoja. Sanat muuttavat maailmaa sellaiseksi kuin se voisi olla. Haluan omistaa elämäni oikeiden sanojen ja tekojen löytämiselle, sillä tahdon nähdä maailman sellaiseksi kuin sen ehkä pitäisi olla. Kirjoitan itseni yhä uudestaan. Ja ihmiset, sillä olemme jokainen toistemme heijastuksia. Kirjoitan unen todeksi yhä uudestaan, että näkisin."